söndag 25 november 2012

En ny hund?

Det har varit lite si och så med uppdaterandet här, men nu har jag i alla fall hittat en stund åt det. Den senaste veckan har förändringarna hos Yoric inte tagit baby steps, snarare elefantkliv! Det slog mig i förrgår morse, när jag var ut och gick med honom, att det på sätt och vis var en helt ny hund jag gick med. Han gick något steg framför mig, med kopplet löst hängande, helt avslappnad hållning och öronen vinklade bak mot mig. Att jämföra då med de första dagarna, när han mer eller mindre hängde i kopplet och hade uppmärksamheten riktad mot allt omkring sig, helst på en och samma gång.

Förklaringen? Jag skulle tro att det är all den fysiska aktiviteten jag kunnat ge honom. Förra helgen började jag gå med honom först i lina och sedan lös, och jag märkte redan då en förändring, framför allt i "vardagen".

I måndags var vi så i Millebygdens ridhus, där LHF har träning varje måndag, och det var lite av ett bakslag, åtminstone för mig. Jag hade inte hunnit gå med honom innan, och han var helt uppe i stress när vi kom fram, skällde, slet i kopplet, studsade omkring och slet sig till och med från mig vid ett tillfälle och sprang fram till en annan hund (en tik - tack och lov!). Vi tränade bara på att befinna sig i situationen, socialisering och kontakt. Jag hade ut honom en andra gång efter han fått sitta i bilen lite, och då gick det bättre. Men lärdomen är att han ska få röra sig fysiskt innan träning, annars blir det inte bra.

De andra dagarna i veckan har jag således gett honom mer fysisk än lydnads/mental träning. Förutom rejäla morgon- och kvällspromenader har jag sprungit med honom i skogen på lunchen - total lycka! Första gången var det bara ett enda långt galopperande följt av hysteriskt flåsande, men de senaste gångerna har han fått in lite mer struktur och rör sig fantastiskt fint över sten och tuva. Om flickorna är med är det förstås mer lek än allvar...

                                 

Igår höll vi ett fasligt tempo, med hundpromenader, släp till soptippen, rullskidåkning, städning på Växjö Brukshundklubb och en stunds kvällsträning på apellplanen. Yoric gick så fantastiskt fint, tränade först på linförighet och inkallning med ett par avbrott för byteslek, sedan fick han sitta en stund i bilen medan vi tränade fritt följ med Billie och budföring med Freja.
Jag tog sen ut honom igen och då satt det fria följet som en smäck, belöningen blev en stund på agilitybanan, något han verkar tycka är riktigt kul!

Idag då? Jag känner mig lite risig, har nog åkt på en rejäl förkylning, men det är dags för en morgonpromenad för båda aussisarna. Malin har lagt spår vi ska ta om ett par timmar, ska bli mycket spännande att se vad han kan!

Avslutningsvis - den här bilden, från i fredags när jag var ute och gick med Yoric i skogen bakom Malins och solen faktiskt lyckades visa sig:


1 kommentar:

  1. Nu börjar jag bli nyfiken igen ;-) Dags för en uppdatering? :-D

    SvaraRadera